Mitől lesz BIO a BIO?
Manapság nagyon sokat használjuk a BIO kifejezést, de tudjuk e mi is a jelentése? A biotermék (ökotermék) fogalmával kapcsolatban mindmáig nagy zűrzavar uralkodik a fogyasztók körében.
Egy terméknek, ahhoz hogy BIO legyen szigorú feltételeknek kell megfelelnie.
Bioterméknek csak az a késztermék minősíthető, amelyik vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készül, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló, vagy természetes szereket használtak fel hozzá. Ugyancsak tilos az előállításuk során génmanipulált szervezeteket (vetőmag, egyéb szaporítóanyag stb.) és azok származékait felhasználni. További követelmény a "bio" minősítéshez, hogy a termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették, legalább három éve nem kezelték vegyszerrel. A bio - alapanyagokat és a késztermékeket elkülönítve kell tárolni. Minden folyamat ellenőrzött körülmények között történik. A késztermék nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot.
De az ökotermék (biotermék) többet jelent annál, hogy az élelmiszer nem tartalmaz növényvédőszer-maradványt. Az ökogazdálkodás szemléletének középpontjában a természet megóvása is áll.